In memoriam

Jan Naaijkens

Onmiskenbaar is Jan Naaijkens, naast heel veel andere kwaliteiten en verdiensten, één van de grondleggers geweest van carnaval in het Pezerikkengat. Toen in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw naast Harmonie Concordia ook de Instuif – periodieke feestelijke bijeenkomsten van de Katholiek Arbeiders Jeugd in Hilvarenbeek – het idee kreeg “iets” aan carnaval te gaan doen, zocht laatstgenoemde organisatie Jan aan om hun eerste Prins Carnaval te worden. Jan nam de uitdaging aan en onder de naam Prins Jean Filiassi werd hij feitelijk de eerste openbare Prins. De feesten van Concordia waren immers in principe alleen voor leden en de Instuif had een meer openbaar karakter.

Jan zou de functie meerdere jaren vervullen en hij heeft daarmee in belangrijke mate de toon gezet voor de rol en het functioneren van Prins Carnaval in ons dorp. Met veel humor, gevat, adrem, niet zelden ondeugend, gaf hij op zijn unieke wijze vorm en inhoud aan dit nieuwe fenomeen. 

Ook eind zestiger jaren, toen de Beekse carnaval nog in haar kinderschoenen stond roerde hij zich en als “de grôtsten boer”hield hij gloedvolle betogen vanaf het bordes van het gemeentehuis. Jan betoonde zich daarbij, alsook in de jaren daarna, als een groot voorstander van het zogenaamde bourgondische carnaval. 

En het was ook Jan Naaijkens die in 1980, geïnspireerd door het carnavalsmotto 1981 “Gewenteraon”, onder de gelijknamige titel het eerste echte Beekse carnavalslied schreef. Het was absoluut één van de aanleidingen om twee jaar later het eerste Liekesfist te organiseren.

In zijn boek “Het spel is nog niet uit” (1994) staat op pagina 39 een foto van Jan en zijn vrouw Agnes op het bordes van het gemeentehuis in traditionele Brabantse boerenkledij met daaronder de volgende tekst: Jawel, op Vastenavond mag men zich zo vermommen. Zelfs als de aristocratische gezichtsuitdrukking niet rijmt met de traditionele klederdracht. De varkensblaas is een symbool van Carnaval: ”t Lekt hil wè, mar d’r zit allêên mar lucht in.’ De boer is getooid met de zilveren peejzerik, het teken van de plaatselijke Carnaval. In 1992 werd die vervangen door de gouden, de hoogste onderscheiding die waar ook ter wereld wordt uitgereikt…..

Jan Naaijkens is voor altijd verbonden aan het Pezerikkencarnaval. Ook wij herinneren hem met dank, respect en vooral een glimlach. Met hem verliezen we in alle opzichten 

unne gaawe pezerik.

Pezerikkengat, 17 april 2019

Stichting Beekse Carnaval “De Pezerikken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu